Bu projelerden biri de Project A adlı FPS oyunuydu. Başlangıçta adı böyle olmasına rağmen takvim yaprakları 7 Nisan 2020’yi gösterdiğinde, Project A yerini VALORANT’a bıraktı. 7 Nisan’da ilk olarak yayıncılar ve profesyonel oyuncular için oyun, tarihler 2 Haziran 2020’yi gösterdiğindeyse tüm dünyaya açıldı.
VALORANT’ın Farkı Ne?
Riot Games’e göre VALORANT 5’e 5 karakter tabanlı taktiksel nişancı oyunu. Ancak bu tanımı biraz açmamız gerekiyor. Çünkü günümüzde tüm FPS oyunları kendilerine taktiksel diyor. Fakat VALORANT için bu sözde kalmamış. Gördüğün birçok FPS oyununa benzemesine rağmen VALORANT’ı türünün örneklerinden farklı kılan en önemli özelliği, oyunun sadece silah kullanımından ve mermilerden ibaret olmaması.
Oyun haritasını ve karakterlerin birbirlerinden farklı yetenek setlerini savaş sırasında doğru şekilde kullanmak da büyük önem taşıyor. Bu durum da pek çok FPS oyununda olmayan birkaç öğeyi oyunun önemli bir parçası haline getiriyor. Bu öğelerden en önemli üç tanesi ise şunlar; yaratıcılık, yetenek kullanımı ve hızlı karar verme yeteneği. Doğru zamanda ve yerde takım ile uyumlu olarak yetenek kullanıldığında galibiyet kaçınılmaz. Tabii ki bunu yaratıcılık ve hızlı karar almayla birleştirmek gerekiyor.
Oyunu galip bitirmenin koşuluysa 13 round kazanmak. Takımlardan biri Spike adlı bombayı yerleştirip korumakla, diğer takım ise spike’ın yerleştirilmesini engellemek ya da yerleştirilen Spike’ı imha etmekle görevli.
Ajan Ne Demek?
LoL karakterlerine şampiyon deniyordu. VALORANT’ta ise karakterlere “ajan” deniyor. Şu an oyunda 11 farklı ajan var ve adları Jett, Raze, Breach, Omen, Brimstone, Phoenix, Sage, Sova, Viper, Cypher ve Reyna. LoL’de olduğu gibi bu ajanların da 4 farklı yeteneği var. Ajanlar ve yetenekleri şöyle sıralanıyor;
Bunun dışında ajanların yeteneklerinin bazı sınıfları bulunuyor. League of Legends’dan da alışkın olduğun gibi yeteneklerine göre karakterler rüzgar, gölge, alev ve buz gibi sınıflarda yer alıyor. Omen ve Reyna ani olarak kaybolabilmeleri ile gölge sınıfına dahil. Buzul sınıfında olan Sage ise hem buzul bir duvara hem de yerleri kısa bir süreliğine bile olsa buza dönüştürebilen bir küreye sahip. LoL evreninde de sıkça kullanılan alev sınıfında Phoneix, rüzgar sınıfında ise Jett yer alıyor.
Aynı zamanda ajanlar yeteneklerine ve karakter özelliklerine göre (yine LoL’de de olduğu gibi) 4 sınıfa bölünmüş durumda. Bunlar öncüler, düellocular, kontrol uzmanları ve gözcüler. Adından da anlayabileceğiniz gibi düellocular bire bir dövüşlerde etkili olan karakterler. Gözcüler, rakiple doğrudan temas kurmadan onların yerlerini bulmaya çalışan ajanlar. Kontrol uzmanları, bölgeleri korumak konusunda etkililer. Öncüler ise takım arkadaşlarından önce belirli bölgelere öncelikli olarak girip alanın kontrolünü sağlarlar.
Hangi Haritalar Var?
VALORANT’ta haritaya hakimiyet ve haritayı kullanmak, başarılı olmak ve rakipleri şaşırtmak için önemli. Şimdilik oyunda Haven, Bind, Split ve Ascent olmak üzere dört adet harita var. Her haritanın her ajana sağladığı avantajlar ve dezavantajlar mevcut. Bir haritada çok güçlü olan bir karakteri diğer haritalarda tercih etmeden önce iki kere düşünmek gerekiyor.
VALORANT’ı Hevesle Bekleyenler İçin Büyük Sürpriz
ininal, VALORANT’ın çıkmasını dört gözle bekleyen oyunculara özel olarak 15 TL dağıtıyor. Riot Games’e ait olan VALORANT, League of Legends ve League of Runneterra’da harcanan 100 TL için verilen 15 TL’den yararlanmak için hemen ininal Kartı’na bakiye yükleyebilirsin. Bakiyeni yükledikten sonra Riot Games’in oyunlarından birinde mağazaya girmen ve Visa Kart olan kısma tıklaman gerekiyor. Daha sonra satın almak istediğin Riot Point’i seçip ininal Kart bilgilerini gerekli alana tıkladıktan sonra öde demen yeterli.