Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi- Nasıl Ortaya Çıktı?
Tarihi bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da daha sevdiğimiz bir tabir ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl tüm dünyadaki kadınların başarılarının kutlandığı etkinliklere sahne oluyor.
Tarih boyunca topluma katkıda bulunmuş kadınların başarımlarının onurlandırıldığı çeşitli etkinliklerde dünyanın her yerinden farklı geçmişlere ve farklı kültürlere sahip kadınlar bir araya geliyor, toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele ediyor.
Peki şimdilerde coşkuyla kutlanan bugünün, aslında nasıl ortaya çıktığını biliyor musun? ininal olarak bu yazımızda, 100 yılı aşkın süredir var olan Dünya Kadınlar Günü’nün tarihinden ve insanlığa kazandırdığı değerlerden bahsediyoruz.
8 Mart New York Olayları
Takvimler 8 Mart 1857’yi gösterirken, ABD’nin New York kentinde insanlık dışı çalışma koşullarından bıkan on binlerce dokuma işçisi, fabrikada grev yapmak üzere bir araya geldi. İstekleri makul çalışma saatleri ve hem kadınlar hem erkekler için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamıydı.
Polis işçilere orantısız şiddet uyguladı ve işçiler fabrika içine kilitlendi. Hemen ardından çıkan yangın ve fabrika önüne kurulan barikatların işçilerin kaçışına engel olması sonucunda 120 kadın işçi hayatını kaybetti.
Dünya Kadınlar Günü İlk Nasıl Ortaya Çıktı?
Yukarıda bahsettiğimiz olaylardan 53 yıl sonrasına, Danimarka’ya gidiyoruz. 1910 yılının Uluslararası Kadın Çalışanlar Konferansı’nda, Alman bir sosyalist ve kadın hakları savunucusu olan Clara Zetkin, dünya çapında bir hareket başlatmak istiyor. İnsani çalışma koşullarından kadınlara oy verme hakkının tanınmasına kadar çeşitli talepler için Dünya Kadınlar Günü fikrini öneriyor. Konferanstaki 17 ülkeden katılan 100 kadın, öneriyi oy birliği ile kabul ediyor.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Clara Zetkin Dünya Kadınlar Günü fikrini ortaya attığında belli bir tarih belirtmemişti. Genellikle çeşitli ülkelerde bahar aylarında kutlanıyordu.
8 Mart tarihinin tüm dünyanın hafızasına kazınması ise 8 Mart 1917 yılında Rusya’daki olaylarla başlıyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus emekçi kadınlar sokaklara dökülüyor: “Ekmek ve barış istiyoruz!” Bu eylemler sonunda Rus Çarı tahttan indiriliyor, geçici bir hükümet kuruluyor ve kadınlara seçme hakkı tanınıyor.
1921 yılında ise Moskova’daki konferansta 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak belirleniyor.
2021 Dünya Kadınlar Günü Teması Nedir?
Birleşmiş Milletler ilk olarak 1975 yılında resmi olarak Dünya Kadınlar Günü’nü tanıdı. 1996 yılından beri de her yılın ayrı bir anlamı hedefi ve teması var.
Bu yıl için belirlenen tema başlığı ise şöyle: “Liderlikte Kadınlar: COVID-19 Dünyasında Eşit Bir Geleceğe Ulaşmak”
Bu tema çerçevesinde, pandeminin yaralarının sarılması ve herkes için daha eşit bir gelecek oluşturulması yönünde büyük çabalar gösteren kadınların gayretleri kutlanacak!
Peki Ya Gamer Kadınlar Ne Yapıyor?
Bugünün ve özellikle gençlerin dünyasında oyunlar önemli bir yer kaplıyor. Hepimiz oyun oynamayı seviyoruz ve boş zamanlarımızda eğlenerek iyi vakit geçirmek istiyoruz.
Oyun kültürünün erkek egemen bir şekilde oluştuğu ve yıllarca oyun oynayan kadınlara önyargı ile yaklaşıldığı ise bilinen bir gerçek.
Online platformlarda bugün bile profesyonel kadın yayıncılara yönelik cinsiyetçi söylemler ve küçümseyici yorumlar görüyoruz. Twitch ve YouTube gibi platformlarda yayın açan gamer kadınlar, her şeye rağmen kendilerini ifade etmekten, takipçileri ile sohbet ederken bir yandan da eğlenmekten vazgeçmiyorlar. LoL, PUBG, Fortnite, Apex Legends gibi son derece mücadeleci oyunlarda dahi, genç kadınların ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz.
“Kızlar erkekler kadar iyi oynayamaz” görüşünü kıran, en çok izlenen Türk Twitch yayıncılarından da söz etmeden olmaz:
Pqueen
Fionamed
Iratheboss
Measa
LunaSpia
ininal’da Çalışan Kadınlar Seni De Eşitliği Desteklemeye Davet Ediyor!
8 Mart Dünya Kadınlar Günün’de kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarını hep beraber anıyor ve kutluyoruz! Kadınların hem sosyal hayatta hem de iş hayatında eşit hak ve fırsatlara sahip olması için farkındalık yaratıyoruz.
“Yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir.” – Mustafa Kemal Atatürk
Kadın ve erkeğin hayatta eşit adımlarla yürüyeceği bir dünya için; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlu olsun!