Fiyat – Performans Açısından En Başarılı 3 Oyuncu Mouse Modeli

Oyunların giderek gelişmesi ve farklılaşması ile beraber klasik mouse’lar yetersiz kalmaya başladı.

Oyunların giderek gelişmesi ve farklılaşması ile beraber klasik mouse’lar yetersiz kalmaya başladı. Bu nedenle donanım üreten şirketler, oyuncuların ihtiyaçlarını karşılayacak kadar güçlü ve hızlı mouse’lar geliştirmeye başladı. MOBA, FPS ve MMORPG gibi oyun türlerinin tamamında özel atamalar ile kişiselleştirebileceğin gamer mouse’lar arasında fiyat – performans açısından en başarılı modelleri senin için bir araya getirdik. Ancak ilk olarak bir gaming mouse alırken dikkat edilmesi gerekenlerle başlayalım.

DPI Nedir, Ne İşe Yarar?

Mouse’un hassasiyetini ifade etmek için kullanılan dots per inch yani inç başına düşen nokta sözcüklerinin kısaltmasıdır. İnç başına düşen nokta yani DPI değeri ne kadar yüksekse mouse o kadar hassas çalışır. Oyun türüne ve stiline göre DPI hassasiyeti değişiklik gösterebiliyor. Genellikle birçok oyuncu, oyuna ya da kendi reflekslerine göre birden fazla DPI belirleyebiliyor. Bu nedenle de gaming mouse seçerken DPI aralığı geniş ve ayarlanıp kaydedilebilen bir ürün tercih etmelisin. Böylece League of Legends ya da DOTA gibi MOBA oyunlarında düşük, CS:GO ya da Rainbow Six: Siege gibi FPS oyunlarında da yüksek DPI değerleri ile oynayabilirsin. Ayrıca Xantares, Closer ya da CAPS gibi sevdiğin profesyonel oyuncuların DPI ayarlarını kullanıp dilediğin oyunu oynayabilirsin.

Gaming Mouse’ta Tuş Sayısı Önemli mi?

Öncelikle oynayacağın oyun türüne göre bir seçim yapman gerekiyor. Eğer MOBA ya da MMORPG gibi çok sayıda tuşa aynı anda basman gereken bir oyun türünü seviyorsan tuş sayısının çok olması oldukça önemli. Böylece klavye aracılığı ile özellikleri, mouse üzerinde yer alan tuşlar aracılığı ile de eşyaları kullanabilirsin. İki elinle çok sayıda tuşa aynı anda basarak da rakiplerinin önüne geçebilirsin.

Gaming Mouse’ta Ergonomi Önemli mi?

Oyuncu mouse’larında dikkat etmen gereken bir diğer önemli konu ergonomidir. Bileğinle ilgili bir rahatsızlığın yoksa ya da ellerin çok küçük değilse orta boyutlu bir mouse tercih edebilirsin. Sol elinle mouse kullanıyorsan da simetrik mouseları tercih etmen gerekiyor. Çünkü yaygın olarak sağ ellerini kullanıldığı için mouse’ların bir kısmı sağ el ile daha rahat kavranabilecek şekilde dizayn ediliyor. Simetrik mouse’lar ise herhangi bir yöne yatık olmuyor. Tuş atamalarını değiştirip sağ ve sol klik özellikliklerini, solaklara özel olarak ayarlayabiliyorsun. Dikkat etmen gereken noktaları ele aldığımıza göre fiyat – performans açısından en başarılı oyuncu mouse’larını incelemeye başlayalım.

1. Logitech G300S

Logitech’in ürettiği ve 9 tuşa sahip olan G300S, optik sensörü ve gelişmiş yazılımı sayesinde 200 ila 2500 DPI aralığında çalışıyor. Oyun deneyimi açısından oldukça başarılı olan mouse, 1 ms gecikme ile tepki veriyor. Yani mouse ile imleci hareket ettirdiğin an ekranda istediğin hareketi rahatlıkla görebiliyorsun. Mouse’un tabanında yer alan düşük sürtünme katsayısına sahip plakalar, mouse pad üzerinde rahat hareket etmeni sağlıyor. Orta boyutlarda olması ve her iki elle kullanılabilmesi nedeniyle herkes için uygun olan oyuncu faresi, çok sayıda tuşa sahip olması sayesinde de MOBA tutkunları için en değerli seçeneklerden biri.

2. SteelSeries Rival 110

87.5 gramlık ağırlığı ve ortalama boyutları ile ele tam oturan Rival 110, SteelSeries’ın Rival Serisi için özel geliştirdiği optik sensör sayesinde yüksek bir hassasiyete sahip. 3 milyon tıka kadar dayanıklı olması ise en önemli artılarından biri. Özellikle FPS tutkunları tarafından tercih edilen mouse, 200 ila 7.200 DPI aralığında konumlandırılabiliyor. Ayrıca tıpkı Logitech G300S gibi her iki elle kullanım özelliğine sahip. 1 ms gecikme ile oldukça hızlı tepki veren Rival 110 ile ilgili kullanıcı yorumları dikkate alındığı zaman, klik sesinin biraz yüksek olduğu görülüyor. Yani ses, oyun sırasında konsantrasyonunu bozuyorsa Rival 100’u tercih etmemeni öneririz.

3. Corsair Harpoon RGB


Uzun yıllar ürettiği donanımlarla tanınan Corsair firmasının mouse alanında bu kadar başarılı olabileceği ve uygun fiyatlarla ürünler satabileceği, birçok kullanıcının aklına gelmezdi. MOBA, MMORPG ve FPS türlerinin tamamında başarı ile kullanılabilen Harpoon RGB oyuncu mouse modelini bu listeye koymasak olmazdı. En iyi oyuncu mouse’u seçenekleri arasında gösterilen Corsair Harpoon RGB, 6 tuşu sayesinde tüm görevlerin üstesinden kolayca gelebiliyor. Corsair iddialı mouse’u için 20 milyon tık garantisi de veriyor. 85 gram ağırlığında olan mouse aynı zamanda 6 bin DPI hassasiyete sahip.

Fiyat – performans açısından başarılı mouse modelleri arasından seçtiğin ya da beğendiğin herhangi başka bir oyuncu mouse’u, ininal Kartınla hem mağazalardan hem de internet üzerinden kolayca satın alabilirsin. Ayrıca ininal kampanyalarını takip edip indirimlerden yararlanabilir ve daha uygun fiyatlarla oyuncu faresine sahip olabilirsin.